29 czerwca 2018

Niefiltrujemy - Cydr Lubelski naturalnie że z jabłka





Zadam Wam dziś proste pytanie - jaki owoc w naszym kraju jest najbardziej popularny? Oczywiście takiej właśnie spodziewałam się odpowiedzi - jabłko. A gdzie znajduje się największe zagłębie jabłkowe? W województwie lubelskim. A wiecie co można zrobić z jabłek, oprócz szarlotek czy wypełnienia do naleśników? Mówicie że sok i to jest jak najtrafniejsza odpowiedź, ale ale… z tego soku można zrobić cydr.



Wspomniałam o cydrze nieprzypadkowo, tak samo jak i o Lubelszczyźnie ponieważ ostatnio w moje ręce wpadł właśnie Cydr Lubelski Niefiltrowany.




Czymże jest cydr? To niskoprocentowy alkohol z jabłek który jest lekki i orzeźwiający. Powstaje ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego który jest poddany fermentacji wraz z miąższem. Fermentacja następuje w niskiej temperaturze a co za tym idzie zostają zachowane cenne składniki owoców. Po niej następuje leżakowanie a następnie rozlanie do butelek. Pominięty zostaje tutaj etap filtrowania dzięki czemu cydr jest naturalnie mętny i delikatnie musujący. Obecny na dnie butelki cydru osad jest więc zjawiskiem naturalnym.




Cydr Lubelski Niefiltrowany nie idzie na kompromisy. Jest produkowany w 100% ze świeżego soku z jabłek. Nie zawiera żadnych barwinków, aromatów ani glutenu.




Co mogę napisać o Cydrze Lubelskim?
Na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo elegancko – przezroczysta butelka 0,4l z widocznym grawerem Cydr Lubelski, estetyczną etykietą oraz zakręcanym kapslem. Ten kapsel to strzał w dziesiątkę bo możemy napić się tyle ile chcemy a resztę po prostu zakręcamy i chowamy do lodówki.
Przejdę teraz do najprzyjemniejszej rzeczy a mianowicie do degustacji. Jak każdy napój alkoholowy, cydr najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Smak Cydru Lubelskiego jest delikatny, lekko słodki z końcową nutą kwasowości na języku. Jest łagodnie musujący dzięki czemu cydr nabiera rześkości i lekkości. Jeśli chodzi o zapach jest to zdecydowanie zapach jabłka z delikatną nutą fermentacji. Jest przyjemny i delikatny.




Sezon letni trwa, więc pora na napoje chłodzące jest idealna. Cydr jest świetną alternatywą dla piwa czy wina. Można go pić bezpośrednio z butelki albo z kieliszka jak kto woli. Może być obecny na spotkaniach towarzyskich, pikniku, podczas oglądania meczu czy plotek z psiapsiółką na balkonie. Pijąc Cydr Lubelski na pewno jest lekko, orzeźwiająco i przyjemnie.




#cydrlubelski, #niefiltrowany #niefiltrujemy, #trnd, #ambasador, #cydr, #orzeźwienie,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz