Zadam Wam dziś proste pytanie - jaki owoc w naszym kraju
jest najbardziej popularny? Oczywiście takiej właśnie spodziewałam się
odpowiedzi - jabłko. A gdzie znajduje się największe zagłębie jabłkowe? W województwie lubelskim. A wiecie co można zrobić z jabłek, oprócz szarlotek czy
wypełnienia do naleśników? Mówicie że sok i to jest jak najtrafniejsza odpowiedź, ale ale… z tego soku można zrobić cydr.
Wspomniałam o cydrze nieprzypadkowo, tak samo jak i o Lubelszczyźnie ponieważ ostatnio w moje ręce wpadł właśnie Cydr Lubelski Niefiltrowany.
Czymże jest cydr? To niskoprocentowy alkohol z jabłek który
jest lekki i orzeźwiający. Powstaje ze świeżo tłoczonego soku jabłkowego
który jest poddany fermentacji wraz z miąższem. Fermentacja następuje w niskiej
temperaturze a co za tym idzie zostają zachowane cenne składniki owoców. Po
niej następuje leżakowanie a następnie rozlanie do butelek. Pominięty zostaje
tutaj etap filtrowania dzięki czemu cydr jest naturalnie mętny i delikatnie
musujący. Obecny na dnie butelki cydru osad jest więc zjawiskiem naturalnym.
Cydr Lubelski Niefiltrowany nie idzie na kompromisy. Jest produkowany w 100% ze świeżego soku z jabłek. Nie zawiera żadnych barwinków, aromatów ani glutenu.
Cydr Lubelski Niefiltrowany nie idzie na kompromisy. Jest produkowany w 100% ze świeżego soku z jabłek. Nie zawiera żadnych barwinków, aromatów ani glutenu.
Co mogę napisać o Cydrze Lubelskim?
Na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo elegancko –
przezroczysta butelka 0,4l z widocznym grawerem Cydr Lubelski, estetyczną
etykietą oraz zakręcanym kapslem. Ten kapsel to strzał w dziesiątkę bo możemy napić się tyle ile chcemy a resztę po prostu zakręcamy i chowamy do lodówki.
Przejdę teraz do najprzyjemniejszej rzeczy a mianowicie do degustacji. Jak każdy napój alkoholowy, cydr najlepiej
smakuje mocno schłodzony.
Smak Cydru Lubelskiego jest delikatny, lekko słodki z
końcową nutą kwasowości na języku. Jest łagodnie musujący dzięki czemu cydr nabiera
rześkości i lekkości. Jeśli chodzi o zapach jest to zdecydowanie zapach
jabłka z delikatną nutą fermentacji. Jest przyjemny i delikatny.
Sezon letni trwa, więc pora na napoje chłodzące jest idealna. Cydr jest świetną
alternatywą dla piwa czy wina. Można go pić bezpośrednio z butelki albo z kieliszka jak kto woli. Może być obecny na spotkaniach towarzyskich, pikniku, podczas oglądania meczu czy plotek z psiapsiółką na balkonie. Pijąc Cydr Lubelski na pewno jest lekko, orzeźwiająco i
przyjemnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz